Top
 

Zingeving

Zingeving

Zingeving.𝑍𝑖𝑛𝑔𝑒𝑣𝑖𝑛𝑔 𝑖𝑠 𝑑𝑒 π‘π‘’π‘‘π‘’π‘˜π‘’π‘›π‘–π‘  𝑑𝑖𝑒 π˜©π‘’π‘‘ 𝑙𝑒𝑣𝑒𝑛 π‘£π‘œπ‘œπ‘Ÿ π‘—π‘œπ‘’ π˜©π‘’π‘’π‘“π‘‘.

Zingeving is een actueel en belangrijk thema in onze maatschappij. Het raakt aan geluk, maar daarmee ook aan ongeluk en geestelijke gezondheid.

Voor mensen met autisme is de betekenis van de term zingeving wellicht nog complexer. Door hun gedetailleerde manier van informatie verwerken en hun drang naar volledigheid, willen zij liefst zo precies mogelijk weten wat de zin is van hun leven. Nu zijn sommige dingen in het leven vrij duidelijk, zoals hoe laat het journaal begint. Andere thema’s zijn vaak minder duidelijk, bijvoorbeeld hoe je zeker weet dat je van iemand houdt. Dit kunnen voor mensen met autisme dan ook erg lastige thema’s zijn.

Waar mensen zonder autisme β€˜gewoon voelen dat ze van iemand houden’, zijn mensen met autisme meer geneigd dit te beredeneren en willen ze een zo precies mogelijk antwoord. Mensen met autisme zijn in het algemeen meer geneigd de dingen analytisch te benaderen en houden zich veelvuldig bezig met het β€˜hoe en waarom’ van dingen. Wellicht zijn zij hierdoor vaker bezig met het thema zingeving. Zo gaf een ervaringsdeskundige aan: β€˜Door met zingeving bezig te zijn, probeer ik een gebruiksaanwijzing te vinden voor het leven: hoe werkt dat eigenlijk, leven, hoe hoor je dat te doen?

’Bovenstaande tekst komt uit het artikel β€˜Zingeving bij Autisme’ geschreven door Annelies Spek. Bij Maatwerk dragen we bij aan het zingevingsvraagstuk door elke dag zinvol te laten zijn voor onze medienten. Dit kan door het ondernemen van activiteiten, door een goed gesprek, iets te kunnen betekenen voor een ander of de omgeving en soms door er gewoon te zijn.