Top
 

Werkwijze

Maatwerk Autisme

Het ene autisme is het andere autisme niet. En in het verlengde hiervan, de ene persoon is de andere niet. Onze aanpak kenmerkt zich doordat we goed naar het individu kijken, voordat we aan de begeleiding beginnen. We willen weten wie de mediënt is, wat de geschiedenis voor maatwerk is geweest en wat de volgende stappen in de ontwikkeling zijn. Dit bepaalt uiteindelijk hoe de begeleiding vormgegeven gaat worden met als doel dat de ontwikkeling van het individu verder gaat.

Ontwikkelingsgericht
Ons uitgangspunt is dat samenwerken met onze mediënt aan zijn of haar ontwikkeling. De overtuiging die hier onder zit, is dat elk individu een ontwikkeling in zich heeft. Soms is deze groot, en soms maar heel klein. Onze begeleiders zijn getraind in het zoeken en benutten van deze ontwikkelkansen.

Aansluiten op interesses

Om de motivatie te helpen, beginnen onze begeleiders vaak met het aansluiten op de bestaande interesses van de mediënt. Er is altijd wel iets wat de mediënt intrinsiek in beweging brengt en waar hij of zij enthousiast van wordt.  Door deze aansluiting te zoeken, voelt de mediënt ook dat er ruimte is voor eigen inbreng en dat er geluisterd wordt.

Maatwerk Autisme Maasluis

Praktische vaardigheden

We hebben tal van mogelijkheden om praktische vaardigheden te leren. In onze houtshop kan er aan opdrachten of eigen projecten gewerkt worden. Je kunt er iets in elkaar timmeren, solderen, lassen en ga zo maar door. Dit gebeurt natuurlijk allemaal en altijd onder strikte begeleiding, zodat we de veiligheid van onze mediënten kunnen waarborgen

Maatwerk Autisme Maasluis

Sociaal emotionele vaardigheden

Een veel gehanteerd verklaringsmodel voor autisme, is dat sociaal emotionele ontwikkeling later volgt dan de cognitieve ontwikkeling. Deze ontwikkeling is daarmee andersom dan bij mensen zonder autisme. Met dit model in het achterhoofd werken we samen met de mediënt aan de ontwikkeling van de sociaal emotionele vaardigheden.

Maatwerk Autisme Maasluis

Alledaagse vaardigheden

Ook de alledaagse vaardigheden komen aan bod bij Maatwerk Autisme. Onze mediënten doen samen met begeleiders boodschappen, leren met geld omgaan en koken voor de groep. We zorgen er met zijn allen voor dat alles ook weer netjes achtergelaten wordt en helpen elkaar waar dat nodig is. Op deze manier leren onze mediënten zich in groepen bewegen en samenwerken met anderen.