Top
 

Wat is en waarom levensloopbegeleiding

Wat is en waarom levensloopbegeleiding

Eind 2018 is Vanuit autisme bekeken (VAB) gestart met de voorbereiding van een vernieuwende pilot voor mensen met autisme. Gedurende vier jaar organiseren zij levensloopbegeleiding, waarbij de individuele situatie en behoefte van de persoon met autisme het vertrekpunt is. De levensloopbegeleiding is levensbreed (zorg, onderwijs, werk, sport, sociaal leven etc.), levensvolgend (op- en afschalen naar behoefte is mogelijk) en levenslang. De leefwereld van de deelnemer staat centraal.

Bij Maatwerk Autisme waren we al overtuigd dat levensloopbegeleiding voor mensen met autisme werkt. Autisme is niet iets wat je een periode hebt en dan niet meer. Er zijn momenten in het leven waarin iemand met autisme meer ondersteuning nodig heeft bijvoorbeeld bij grote veranderingen of onbekende situaties. Levensloopbegeleiding speelt hier op in.

Alleen, in een financieringsstelsel dat gericht is op het zogeheten afschalen van de zorg, hebben we nog een lange weg te gaan. Nu deze pilot op zijn einde loopt is de hoop dat ook de gemeentes en instanties de waarde gaan inzien van levensloopbegeleiding en dit in de toekomst haalbare zorg gaat worden.

Op deze link is meer te lezen over deze pilot.